Häng med när Lars Eriksson, lärare på byggprogrammet Strömbackaskolan, Felicia Divert och handledaren Simon Hellström berättar om Hellströms som praktikplats.
Hej Felicia, Berätta gärna lite kort om dig själv!
Jag heter Felicia Divert och jag har gått på Strömbackaskolans byggprogram med inriktning trä. Under min utbildning hade jag fyra veckors praktik på Hellströms.
Vad fick du göra under din praktik på Hellströms?
Jag har varit på Strömnäsbackens förskola, ett nytt bostadsområde här i Piteå. Där gipsade jag mestadels väggar och drevade isolering.
Hur upplever du att Hellströms/Simon är som handledare?
Det är trevlig personal på Hellströms som gärna lär ut och hjälper en när man behöver det. Första dagen hade Simon en introduktion med mig så jag fick se mig omkring, sedan skjutsade han mig till Strömnäsbacken där jag skulle jobba. Det tyckte jag var ett väldigt bra upplägg så man inte bara blir inkastad direkt på ett jobb.
Hur kan en vanlig dag se ut på Hellströms?
Vi börjar med att träffas i fikarummet ett tag, sedan får vi en introduktion över vilka jobb som är planerade att utföras under dagen.
Simon, hur fungerar det när ni väljer praktikanter?
Vi utgår från ett schema som Strömbackaskolan gör för sina elever.
På vilket sätt involverar ni praktikanter i arbetsgruppen och på arbetsplatsen?
Vi försöker minimera orosmoment för våra praktikanter, detta genom att samla hela årskurs två för en visning av Hellströms för bygg-eleverna. Det gör vi för att de ska känna sig lite tryggare när de sedan kommer hit själva för praktik. Sedan har Strömbackaskolan handledarutbildningar som vi får skicka vår personal till för att kunna utbilda dem i hur de ska ta hand om våra framtida praktikanter på ett bra och pedagogiskt sätt.
Varför väljer ni att ta emot praktikanter? Vi vill tro att det är en viktig del av utbildningen. Eleverna får testa på hur det är ute på ett bygge och har möjlighet att visa upp sig och skapa kontakter på företagen.
Vad tycker du är viktigt hos en praktikant? Det vi värderar högst hos våra praktikanter är viljan att arbeta, nyfikenhet och intresse för att lära sig mer.
Finns det möjlighet till jobb efter praktik hos er? Det beror självklart på hur mycket jobb vi har för tillfället, men vid rekrytering är det enklare för oss att anställa när det är någon man redan känner till. I snitt anställer vi 3-4 praktikanter per år.
Lars, hur upplever ni Hellströms som praktikplats från skolans håll?
Hellströms är enormt duktiga! Överlag är alla företag väldigt bra. Samarbetet med alla företag har verkligen hjälpt oss att utveckla utbildningen.
Hur brukar eleverna uppleva praktiken på Hellströms och Ansa?
Det brukar vara hög trivselfaktor hos eleverna när de har praktik där. Både Hellströms och Ansa är mån om sin personal, något som syns även i inställningen till eleverna.