Hellströms och Polarbröd bygger i samverkan

Polarbröd expanderar. Som en del i en investering på 155 miljoner kronor anlitas Hellströms som huvudentreprenör när företaget framtidssäkrar sin anläggning i Älvsbyn.

Utbyggnationerna kommer leda till att Polarbröd kan öka produktionskapaciteten med cirka tjugo procent. Produktionens layout förändras när två av de från början fyra bagerilinjerna rivs ut och ersätts med en längre – vilket innebär att lokalerna måste expandera.
– Det blir en monsterlinje, säger David Lundberg, projektsamordnare på Polarbröd.

Nytt råvarulager
Tidigare har man flyttat och byggt nya järnvägsspår med en skywalk över, nu står snart ett nytt råvarulager med 16 meter i takhöjd klart. Det har en kapacitet på cirka 300 pallar med salt, havregryn och andra små ingredienser. Totalt sväljer det nya siloshuset 500 ton mjöl i tre våningar.
– Vi bygger för framtiden och förbereder för att kunna expandera ännu mer, men även fungera i minskad produktion. Tanken är att vi ska kunna bygga på en till våning senare, förklarar David Lundberg.

Transparent arbetssätt
Ett tiotal Hellströmsanställda arbetar på bygget, dessutom finns Polarbröds egna mekaniker på plats och underentreprenörer inom en rad områden som till exempel el, konstruktion och plåt. Med ett komplext projekt där känslig elektronik och omfattande hygienregler måste tas hänsyn till är det viktigt att ha en öppen dialog, menar Urban Lidman som är platschef från Hellströms.
– Vi har ett transparent arbetssätt där byggtekniska och ekonomiska frågor har kommit upp och kunnat lösas löpande, säger han.
David Lundberg tycker att det fungerar jättebra.
– Om vi inte jobbat på detta sätt hade vi knappt kommit igång nu. Det medför större risker såklart, men vi kan göra tillägg under tiden.
Anders Stenberg, byggprojektledare på Polarbröd, instämmer:
– Med detta upplägg kan vi lättare hantera förändringar i projektet under resans gång.

Lokal arbetskraft
Korta beslutsvägar och viljan att använda lokal arbetskraft är något Hellströms och Polarbröd har gemensamt.
– Vi har haft projekt ihop tidigare med gott resultat. Det gäller att hitta en entreprenör som är lämplig för jobbet så vi tittade på flera olika företag. Musklerna var en grej, Hellströms har bra resurser och det andra är att vi tillsammans kunnat anlita lokala underentreprenörer, vilket är viktigt för oss på Polarbröd, säger Anders Stenberg.

Färdigställande i november
En bit in i projektet samlades alla involverade för att gå och bowla och lära känna varandra. Nu har de setts varje dag i flera månader och färdigställandet i november närmar sig.
– Vi har ju blivit kompisar med Hellströms. Det kommer kännas skönt när vi är klara och kan säga ”nu har vi lyckats”, men samtidigt är det lite som att gå ut gymnasiet, typ: ”vi kanske ses igen, det beror på vad som händer”, säger David Lundberg och skrattar.

×